Tag: wiza

Wizy do Japonii

japonia brama wiza hdrWyjeżdżając za granice należy pamiętać o ważnej sprawie jaką są wizy wjazdowe do danego kraju. Polacy bez problemu mogą poruszać się po terytorium Unii Europejskiej, ale jak ta sprawa wygląda w przypadku dalekiej Azji? Wybierając się do Japonii w celach turystycznych obywatel Polski nie potrzebuje wizy, na pobyt trwający do 90 dni. Potrzebuje tylko paszport i na granicy otrzyma pieczątkę potwierdzającą możliwość pobytu w wyznaczonym terminie. Uwaga! Ruch bezwizowy dotyczy tylko celów turystycznych, prywatnych, czy służbowych gdzie nie pobiera się wynagrodzenia. Jeśli chcemy studiować bądź pracować w Japonii jak najbardziej potrzebujemy wizę. Aby wyrobić wizę potrzebny nam będzie ważny paszport co najmniej 6 miesięcy oraz zdjęcie, a także dokumenty z Japonii, od pracodawcy, szkoły/uniwersytetu bądź japońskiej administracji. Przy wjeździe nie trzeba mieć zakupionego biletu powrotnego na wyjazd z Japonii, nie ma także określonej ustawowo kwoty pieniędzy przeznaczonych na jeden dzień pobytu. Przed wyjazdem upewnij się czy nie zmieniły się przepisy imigracyjne. Informacje taką uzyskasz na stronie internetowej Ambasady Japonii lub Ministerstwa Spraw Zagranicznych Polski w dziale Japonia.

Wizy do Chin

chiny wizowe przepisyPolacy coraz częściej podróżują po świecie, wiele krajów ma podpisane z Polską umowy imigracyjne o ruch bezwizowym. Jak ta sprawa wygląda w przypadku Chin. Niestety wybierając się do Chin Polak musi wyrobić wizę. W zależności od celu w jakim się wybieramy musimy przygotować rożne dokumenty oraz aplikować będziemy w każdym wypadku o inną wizę. Najprościej otrzymać jest wizę turystyczną, najczęściej na okres dwóch miesięcy. Aby otrzymać wizę biznesową, pracowniczą lub studencką trzeba przygotować dodatkowe dokumenty ze strony Chińskiej. Niejednokrotnie muszą być one potwierdzone przez Chińskie urzędy (szczegółowe informacje na stronie ambasady Chińskiej). Wizy uzyskać można w ambasadzie Chińskiej mieszczącej się w Warszawie lub Gdańsku, ewentualnie istnieje możliwość wyrobienia wizy do Chin w innych krajach świata, np. w Hong Kongu. Warto wspomnieć tez, że Polacy mają ruch bezwizowy udając się do Hong Kongu, Macau czy Tajwanu. Mogą tam spędzić 90 dni bez wyrabiania wizy, wystarczy tylko okazać na granicy ważny paszport. Ruch bezwizowy dotyczy tylko wyjazdów turystycznych i nie można wtedy podjąć legalnej pracy w danym kraju lub nauki na studiach, jeśli nasz wyjazd dotyczy powyższych spraw należy wyrobić odpowiednią wizę. Na koniec dodam: „Zawsze sprawdzaj aktualne przepisy imigracyjne na stronie ambasady danego kraju, tam uzyskasz najnowsze informacje”.