Wizy do Chin

chiny wizowe przepisyPolacy coraz częściej podróżują po świecie, wiele krajów ma podpisane z Polską umowy imigracyjne o ruch bezwizowym. Jak ta sprawa wygląda w przypadku Chin. Niestety wybierając się do Chin Polak musi wyrobić wizę. W zależności od celu w jakim się wybieramy musimy przygotować rożne dokumenty oraz aplikować będziemy w każdym wypadku o inną wizę. Najprościej otrzymać jest wizę turystyczną, najczęściej na okres dwóch miesięcy. Aby otrzymać wizę biznesową, pracowniczą lub studencką trzeba przygotować dodatkowe dokumenty ze strony Chińskiej. Niejednokrotnie muszą być one potwierdzone przez Chińskie urzędy (szczegółowe informacje na stronie ambasady Chińskiej). Wizy uzyskać można w ambasadzie Chińskiej mieszczącej się w Warszawie lub Gdańsku, ewentualnie istnieje możliwość wyrobienia wizy do Chin w innych krajach świata, np. w Hong Kongu. Warto wspomnieć tez, że Polacy mają ruch bezwizowy udając się do Hong Kongu, Macau czy Tajwanu. Mogą tam spędzić 90 dni bez wyrabiania wizy, wystarczy tylko okazać na granicy ważny paszport. Ruch bezwizowy dotyczy tylko wyjazdów turystycznych i nie można wtedy podjąć legalnej pracy w danym kraju lub nauki na studiach, jeśli nasz wyjazd dotyczy powyższych spraw należy wyrobić odpowiednią wizę. Na koniec dodam: „Zawsze sprawdzaj aktualne przepisy imigracyjne na stronie ambasady danego kraju, tam uzyskasz najnowsze informacje”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *